måndag 27 februari 2017

Bokrecension - Gömda


Jag har läst boken Gömda (Piratförlaget, 2000). Boken är skriven av Liza Marklund tillsammans med bokens huvudperson, Maria Eriksson, även kallad Mia. Boken är baserad på Mias liv och är därmed en sann berättelse.

Boken handlar om Mias liv och utspelar sig på 1980-talet. Mia tillbringar mycket av sin fritid på en flyktingförläggning, där hon träffar mannen med de svarta ögonen. Mia blir förälskad i mannen, förlovar sig och föder deras dotter Emma. Men förhållandet visar sina mörka sidor när Mia inte tycker eller gör som mannen vill. Han börjar hota, misshandla och våldta henne. Mias självförtroende är för lågt för att göra någonting åt det, men efter ett tag lyckas hon komma bort från honom. Då träffar Mia en ny man, Anders, som hon sedan får en son tillsammans med och även gifter sig med. Mias före detta fästman blir galen och de tvingas därmed att flytta runt i Sverige, gömda i små rum.

Boken är skriven i ett modernt språk som inte är allt för svårt. Liza Marklund beskriver Mias känslor och upplevelser på ett detaljerat sätt, vilket gör det lätt att hänga med samtidigt som man blir tagen av bokens handling.

Budskapet med boken är våga stå upp mot din man om han misshandlar eller förnedrar dig. Anmäl honom och sök skydd. Mia Eriksson som själv har varit där säger “Att leva med en man som slår är att leva med döden”.

Jag tycker att Gömda är en bok med ett väldigt viktigt budskap. Det är även en väldigt spännande och känslofylld bok då man får följa Mias resa mot frihet. Jag blev helt tagen av boken och mycket känslor vällde fram.

Jag rekommenderar denna bok till dig som blir misshandlad eller har någon i din närhet som blir utsatt för våld, då du får större förståelse för vad personen går igenom. Om du letar efter en spännande bok så rekommenderar jag även denna bok till dig.  

/Moa 8:3

Bokrecension - Lite mer än en kram

Jag har läst boken Lite mer än en kram (Rabén &
Sjögren, 2014) som är en ungdomsroman skriven av Mårten Melin.


Boken handlar om 13-åriga Manne som är kär i Aya. Men när det kommer en ny tjej till hans systers klass förändras Mannes känslor. Hon är två år äldre än Manne och han kan inte  förstå att hon blir intresserad av honom. Det händer mycket mellan Manne och den nya tjejen, Amanda. Men allt som händer måste hållas hemligt, vilket Manne tycker är svårt. Allt är så nytt och spännande.


Språket i boken är väldigt lättläst, vilket gör att läsningen flyter på och man kommer in i bokens handling lätt. Boken går ganska snabbt att läsa och passar den som tycker att det är lite svårt att läsa. Jag skulle rekommendera boken för ungdomar 13-16 år.


Karaktärerna utvecklas en del under boken, speciellt Amanda som jag till en början uppfattade som ganska blyg och tillbakadragen. Men som under boken blev mer och mer framåt och nya sidor visade sig hos henne. Jag skulle dock önskat att man fick lära känna karaktärerna lite bättre. Jag fick inte någon riktigt klar bild av hur de var och såg ut.


Huvudtemat i boken är kärlek. Allt handlar mer eller mindre om kärlek. Författaren beskriver känslorna hos karaktärerna på ett sätt som gör att man förstår exakt hur de känner. Jag tror att bokens budskap är att om kärleken är stark finns det inget som kan övervinna den.


Jag tycker att boken var väldigt bra. Den har en handling som är lätt att följa samtidigt som den är väldigt känslig och fin. Om du gillar att läsa om kärlek och vill ha en lättläst bok rekommenderar jag den här boken.


/Julia 8:3


måndag 13 februari 2017

Recension - I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Vi har läst boken I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig av Christina Wahldén (Rabén&Sjögren bokförlag, 2010). Den handlar om sextonåriga Ombeni som från sitt hemland, Kongo flytt till Sverige. Vi får läsa om hennes tid i Kongo som ständigt jagar henne i Sverige.


Den här boken väcker en hel del känslor för att den är så äkta. Det som Ombeni har varit med om är något som händer varje dag, men som vi här i trygga Sverige inte kan förstå för att det är så hemskt.

Hon går igenom våldtäkt efter våldtäkt och ingen hjälper henne eftersom omgivningen ser henne som smuts. Kvinnosynen där Ombeni bor är fruktansvärd och det är svårt att tro att det fortfarande händer.

Ombeni är lika gammal som oss och det är oförståeligt att läsa om vad hon går igenom. Det skulle lika gärna kunna vara oss!

/Celine och Klara
klass 9:2

Recension - Lite mer än en kram


Lite mer än en kram – Mårten Melim

Jag har läst boken Lite mer än en kram av Mårten Melin (Rabén & Sjögren, 2014). Den var nog en utav de bästa böcker jag har läst! Den var krånglig i början att förstå, men när man väl kom in i det så var det lätt.

Boken får 4 av 5 stjärnor av mig. Den var också spännande, speciellt när karaktärerna i boken, Amanda och Manne, blir påkomna av Mannes syster Moa.

Budskapet med boken tror jag är att åldern är bara en siffra i ”kärlekslivet”. Jag gillade verkligen boken!

/Elin Engfors 8:2

Recension - Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Jag har läst boken Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn (Bonnier Carlsen Bokförlag, 2014). Jag tyckte den var bra med tanke på att jag inte brukar gilla denna typ av böcker.

Den handlar om en kille heter Emanuel och hans bästa kompis Tore. Emanuel försöker bara att passa in. Han vill vara som alla andra. Tore bryr sig inte vad andra tycker lika mycket som Emanuel gör.

När Tore är hemma från skolan ett bra tag börjar Emanuel att vara med Bianca och Ammis. Det gör att Emanuel kommer “högre upp” i klassen och hela skolan. Men han förstör allt och sin vänskap med alla.


Boken är bra skriven och är lätt att läsa, förutom att titlarna på varje kapitel kan vara jobbiga att läsa innan. I början tröttnar man snabbt på den, men ju längre du kommer i boken blir den bättre och mer spännande.


Jag tycker att du borde läsa denna bok om du tycker om att läsa om hur livet som en tonåring kan vara eller om du tycker om spännande, men roliga böcker.


/Mathilda 7:1