tisdag 15 november 2016

Harry Potter and the cursed child - recension

Harry Potter
And
                                                      The cursed child

Jag läser boken Harry Potter and the cursed child av J.K. Rowling, John Tiffany och Jack Thorne på engelska (Little, Brown 2016). Nu håller jag på med att läsa boken en andra gång, eftersom att jag tycker att den är så fantastiskt bra.

Boken är skriven som ett manus till teatern som spelas nu i England.

Boken handlar om vad som hände efter att Harry besegrade Voldemort. Den utspelar sig nitton år senare och Harry har fått tre barn James, Albus och Lilly Potter.

Sonen Albus är döpt efter två stora trollkarlar på Hogwarts. Den ena är Albus Dumbledore och den andra är Severus Snape.

Sonen James hamnar i Gryffindor, precis som Lilly, medan Albus hamnar i Slytherin. Albus tycker att han blir utstött från familjen på grund av det

Den här boken är den bästa jag har läst och rekommenderar den starkt. Jag är sen tidigare ett stort fan av J.K. Rowlings böcker och Harry Potter, men efter den här boken blev jag ett ännu större fan. För dig som gillar fantasy - läs den här boken!

/Ludvig Klemencic 7:1





Förr eller senare exploderar jag - recension

Förr eller senare exploderar jag av John Green
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013
…………………....                               

Boken handlar om cancersjuka Hazel Grace Lancaster som vid 13 års ålder blev diagnoserad med fjärde stadiet av sköldkörtelcancer, som sedan även spreds till hennes lungor.

Något år senare krymper dessa tumörer tack vare en medicin som för de flesta inte fungerar. Hazels mamma tvingar henne att gå till en stödgrupp för cancersjuka i kyrkan, där hon sedan träffar Augustus Waters, som också varit cancersjuk. Efter att de umgåtts ett tag blir de kära i varandra.

Vi tyckte personligen att denna bok var en bra och sanningsenlig bok som fick oss att tänka på att vi är lyckligt lottade med våra små problem som inte är något i jämförelse med t. ex cancer. Den får oss att tänka på hur det verkligen är, istället för hur berättelser kan få oss att se på saken som "en dans på rosor".

Poängen med boken är inte att det är synd om karaktärerna för att de har cancer (fast självklart är det synd om dem), utan att man kan leva ett fullt liv även om man dör tidigt.

Av: Emma H (8:3), Izabella (8:3) och Isabelle (7:1)


måndag 7 november 2016

Tankar om en bok...

Ramson Riggs
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Jag har läst boken Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ramson Riggs. Jag har både läst boken på engelska och nu på svenska, samt kollat på filmen som Tim Burton har producerat.

Om jag ska vara ärlig, så tycker jag minst om den svenska boken. Då undrar ni säkert varför. Därför att jag alltid tycker att en bok med originalspråket är mycket bättre än den översatta versionen. Jag blev bara inte förtjust i den svenska boken.

Den engelska boken var mycket bättre, för då får man läsa exakt hur Ramson har skrivit. Filmen var väldigt bra och jag rekommenderar den varmt.

/Ludvig Klemencic 7:1


Bästa Ritta Jacobsson!

Idag har vi surfat runt på suveräna författaren Ritta Jacobssons hemsida www.ritta.se och läst om Ritta och hennes författarskap.

Vi har även skrivit frågor till Ritta som vi förhoppningsvis kommer att få ställa till henne via Skype inom kort :-)

/Faktoriets bokcirkel


Villig -recension

Villig är skriven av Christina Wahlden (Raben & Sjögren, 2014).

Boken handlar om Nora som blir våldtagen av hennes kille på skoltoaletten. Sedan bestämmer sig Nora för att polisanmäla det som har hänt. Sedan får man följa utredningen och även vad som händer med Nora efter våldtäkten.

Jag tycker att boken var bra, men det var ganska många tuffa saker att läsa t.ex i början och i slutet.

Jag gillar att hon använder sådana appar som vi använder i vardagen i sin bok. Det gör att boken känns mera äkta.

/Lucas 7:1

Afrodite och döden - recension

Vi har läst Afrodite och döden av Ritta Jacobsson (B. Wahlströms bokförlag, 2009).

Boken handlar om 13-åriga Afrodite som efter sin kompis försvinnande försöker ta reda på vem den skyldige är. Det hon inte vet är att mördaren kan vara närmare än hon tror.

I samband med försvinnandet blir grannens hund påkörd. Tillsammans med grannen Linus, som Afrodite är hemligt kär i, försöker hon lista ut vem som körde på hunden.

Vi rekommenderar boken varmt om ni tycker om spänning!

/Celine och Klara 9:2